Wat is Mintos & hoe werkt het?Als echte Finance Freaks vind ik het maar al te leuk om mij te verdiepen in nieuwe manieren van investeren. Sterker nog: één van mijn doelen van dit jaar was de verhouding tussen sparen en beleggen aanpassen en meer investeren in ‘alternatieven manieren van investeren’. Dit klinkt misschien heel spannend, maar dat is het niet. Het houdt in dat ik graag ook andere manieren van investeren wil proberen.
Begin dit jaar ben ik gestart met peer-to-peer lending, heb ik mijn portfolio in edelmetalen en crowdfunding in ontwikkelingslanden uitgebreid. Met als doel: meer diversiteit in mijn portfolio en simpelweg nieuwe manieren van investeren uitproberen. Vanaf nu kan ik daar een nieuwe investering aan toevoegen: Mintos, een platform waar je kan beleggen in leningen.
Inhoud
Wat is Mintos?
Mintos is een internationaal platform voor peer-to-peer (P2P) leningen. Zelf noemen ze het: beleggen in leningen. Klinkt inderdaad een stuk aantrekkelijker en vooral duidelijker moet ik eerlijk toegeven. Mintos is een marktplaats waar investeerders kunnen investeren in kredieten van aangesloten kredietverstrekkers. Deze kredieten zijn vaak leningen. Denk aan persoonlijke leningen, maar ook zakelijke leningen. Als investeerder kun je voor een deel investeren in deze leningen.
Wat houdt beleggen in leningen in?
Een veel gebruikte term om te investeren in leningen is peer-to-peer lending of crowdlending, maar omdat niet direct duidelijk is wat het is en wat dit inhoudt, gebruikt Mintos zelf de term: beleggen in leningen. Ga je investeren via Mintos? Dan kun je beleggen in allerlei soorten leningen. Klinkt veel logischer zo.
Mintos werkt met verschillende soorten kredietverstrekkers over de hele wereld. Deze kredietverstrekkers bieden hun leningen op het platform aan zodat investeerders kunnen bijdragen aan de financiering. Voorbeelden van deelnemende kredietverstrekkers zijn:
- Microfinancieringsinstellingen
Dit zijn bedrijven die kleinere leningen aanbieden aan individuen of kleine bedrijven, vooral in opkomende markten. - Hypotheekverstrekkers
Bedrijven gespecialiseerd in leningen gedekt door onroerend goed. - Zakelijke kredietverstrekkers
Instellingen die leningen aanbieden aan kleine en middelgrote ondernemingen. - Consumentenkredietbedrijven
Deze richten zich op het verstrekken van persoonlijke leningen aan consumenten. Hierbij kun je denken aan het kopen van een telefoon op afbetaling of een auto op afbetaling. - Factuurfinancieringsbedrijven
Bedrijven die werken met ondernemers om openstaande facturen te financieren.
Regionale diversiteit
De leningen die op Mintos aangeboden worden komen uit allerlei verschillende landen, waaronder veel opkomende markten in Europa, Azië, Afrika, en Latijns-Amerika. Dit geeft jou als investeerder de mogelijkheid om je portfolio niet alleen de diversifiëren qua soort lening, maar ook op geografisch niveau.
Waarom investeren via Mintos?
Die hoge rendementen die je kan behalen met beleggen in leningen, zijn risicovoller. Maar gelukkig zijn er ook veel voordelen als je besluit te investeren via Mintos. Ik ben niets voor niets begonnen. Hieronder vind je een aantal voordelen van Mintos:
1. Toegankelijkheid en gemak
- Lage instapdrempel: Je kan al beginnen met investeren met een klein bedrag, vaak al vanaf €10,- per lening. Soms is de minimaal instapprijs €50,-.
- Gebruiksvriendelijke platform: Mintos is ontworpen voor zowel beginnende als ervaren beleggers, met tools zoals automatische investeringsstrategieën en uitgebreide statistieken.
2. Rendementspotentieel
- Hoge rentepercentages: Mintos biedt leningen met rendementen die doorgaans variëren tussen 7% en 12%, afhankelijk van de risicocategorie en de kredietverstrekker.
- Mogelijkheid tot herinvesteren: Beleggers kunnen ontvangen betalingen automatisch herinvesteren. Ideaal, want zo kan je vermogen sneller groeien en voorkom je dat je geld ‘stil’ staat en geen rendement behaald.
3. Terugkoopverplichting
Veel leningen worden aangeboden met een terugkoopverplichting (buy back verplichting). Dit betekent dat kredietverstrekkers verplicht zijn om de lening terug te kopen als de betaling meer dan 60 dagen achterstallig is. Dit vermindert het risico op eventueel verlies.
4. Flexibiliteit
- Beleggers kunnen gebruikmaken van de secundaire markt om leningen te kopen en verkopen.
- Mintos biedt verschillende investeringsstrategieën, waaronder een handmatige selectie van leningen en een automatisch samengesteld portfolio op basis van jouw risicobereidheid.
5. Transparantie
- Mintos verstrekt uitgebreide informatie over kredietverstrekkers, inclusief hun financiële prestaties en risicobeoordelingen.
- Je hebt inzicht in hoe je portefeuille presteert en toegang tot gedetailleerde rapportages.
6. Passief inkomen
Door te investeren in leningen ontvang je rente-inkomsten, meestal maandelijks. Dit maakt Mintos een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar een bron van passieve inkomsten. Kijk! Hier worden wij als investeerder blij van.
Hoe werkt investeren bij Mintos?
Voor je kan beginnen, moet je een account aanmaken. Dit is appeltje eitje. Je maakt een account aan en je verifieert je identiteit. Ook vul je een test in om te toetsen wat je beleggingskennis is. Is je account goedgekeurd? Dan kun je direct starten met geld over te maken naar je Mintos account.
De volgende stap is het selecteren van de leningen waar je in wil investeren. Je kan investeren in:
- Leningen
- Obligaties
- ETF’s
- Vastgoed
- Smart Cash (geldmarktfonds met de flexibiliteit van een spaarrekening: hoge rente en het geld zit in een AAA-fonds met het laagste risico).
Je kan kiezen voor een handmatige selectie van je portfolio of je kiest voor een automatisch samengestelde portfolio. Voor je begint met investeren, zijn er een aantal zaken die je in overweging moet nemen:
- De hoogte van de rente
- Of de investering een buy back verplichting heeft
- De spreiding van je beleggingen
Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je je verdiepen in de kredietverstrekker zodat je weet waar je je geld in gaat investeren. Daarna is het tijd om je eerste investering te maken.
Eventuele overwegingen
Dit neemt niet weg dat deze vorm van investeren risicovoller is dan beleggen in breed gespreide beleggingsfondsen. De rendementen die je kan behalen met beleggen in leningen zijn vaak erg aantrekkelijk, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Het kan voorkomen dat een kredietverstrekkers investeerders niet terug kan betalen.
Enkele oorzaken zijn:
- Achterstallige betalingen van kredietverstrekkers: Wanneer kredietverstrekkers moeite hebben om betalingen te innen van kredietnemers, kan dit vertraging veroorzaken in de betalingen naar Mintos en uiteindelijk naar jou als belegger.
- Faillissement van kredietverstrekkers: Als een kredietverstrekker failliet gaat, is het mogelijk dat beleggers geld verliezen dat was geïnvesteerd in leningen van die verstrekker, tenzij Mintos succesvol schulden kan innen via juridische procedures. Mocht dit het geval zijn, geeft Mintos maandelijkse updates over het inningsproces.
- Uitstaande betalingen en respijtperiode: Soms bevindt het geld van betalingen zich in een overgangsfase of “respijtperiode” tussen de kredietverstrekker en Mintos. Dit is geen directe wanbetaling, maar het zorgt wel tijdelijk voor vertraging in de uitbetaling aan beleggers.
Het is hoe dan ook aan te raden om je altijd in te lezen in de kredietverstrekker waar je in wilt investeren.
Mijn eerste indruk van Mintos
Zelf ben ik recent ook begonnen met investeren via Mintos. Met het idee om iets meer diversiteit aan te brengen in mijn beleggingsportfolio. Mijn idee is om 70% van mijn vermogen te beleggen en 30% van mijn vermogen te sparen.
Van die 70% van mijn vermogen dat ik beleg, wil ik 10% in iets meer risicovollere beleggingen investeren en 90% in breed gespreide beleggingsfondsen. Dat is een van de belangrijkste reden om ook te investeren via Mintos. Ik ben nog niet zo lang bezig, maar de eerste indruk is goed. Het platform is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het werkt heel intuïtief. Ook heb je een mooi dashboard waar je het verloop van je investeringen kan zien inclusief het verwachte rendement.
Ik heb heel veel zin om nog meer in dit platform te duiken en meer feeling te krijgen, maar de eerste indruk is in ieder geval heel goed!
Disclaimer: Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van je) inleg verliezen. Ik ben geen financieel adviseur en ik geef geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Ook is het artikel in samenwerking met Mintos geschreven.