Goed omgaan met je personeel is belangrijk. Niet alleen voor hun eigen welzijn, maar ook voor dat van je onderneming. Zo voorkom je namelijk veel en vaak verzuim. En bij goede, gezonde arbeidsomstandigheden en voorwaarden zijn collega’s ook snel weer aan het werk na ziekte. Duurzame inzetbaarheid is overigens niet alleen belangrijk voor je werknemers, maar zou ook bij jezelf hoog op de agenda moeten staan. Hoe je dat creëert? Wij zetten 5 tips op een rij.
Inhoud
#1: Aandacht voor mentale gezondheid
Mentale gezondheid is enorm belangrijk voor een sterke werkcultuur. Stress heeft een enorme impact op de productiviteit en het werkplezier in de organisatie. Het is dan ook essentieel om een omgeving te creëren waar medewerkers zich gehoord en gesteund voelen. Sociale interactie speelt hierbij een hele belangrijke rol.
Door een vertrouwenspersoon aan te stellen, zal je personeel zich in een veilige omgeving bevinden waarin de ruimte en openheid is om zaken te delen. Dit is fijn voor zowel je personeel als voor jou. Met de juiste ondersteuning voelen mensen zich begrepen. Dit vermindert stress waardoor medewerkers beter in staat zijn om hun werk en persoonlijke leven in balans te houden en er minder verzuim zal zijn. Tevens kunnen er op deze manier ook de juiste keuzes worden gemaakt met het oog op herstel als er sprake is van ziekte. Voor jou als eigenaar biedt dit tegelijkertijd de rust en vertrouwen dat het goed geregeld is.
#2: Creëer flexibele werktijden
Een stabiele werk-privébalans is cruciaal voor het verhogen van werkplezier. Bied als het mogelijk is je werknemers de optie om thuis te werken aan en sta flexibele werktijden toe. Zo respecteer je de grenzen tussen werk en privé van je personeel en geef je hen de ruimte om hun werk zo in te richten dat het past bij hun situatie. Moedig daarbij de medewerkers aan om hun vakantiedagen op te nemen. Dit verlaagt de werkdruk en zorgt eveneens voor een kleinere kans op mentale gezondheidsklachten.
Hier lees je meer tips voor het inrichten van de personeelsplanning
#3: Zorg voor genoeg beweging
Een gezonde werkplek begint bij beweging. Naast de cultuur heeft de inrichting van de werkplek hier een grote invloed op. Een goede tip is om te investeren in zit-sta bureaus die afwisseling mogelijk maken, zodat medewerkers niet de hele dag in dezelfde houding hoeven te zitten.
Stimuleer daarnaast verschillende manieren van werken en bewegen, zoals wandelen tijdens de lunch, of door meetings staande te houden. Dit bevordert niet alleen de beweging, maar ook de creativiteit. Het is echter wel van belang om het bewustzijn over het belang van regelmatig bewegen te versterken binnen je organisatie en niet alleen de faciliteiten aan te bieden.
#4: Geef zelf het goede voorbeeld
Veel ondernemers denken vaak dat hun rol als founder op strategisch niveau de meeste waarde heeft. Naast tactische keuzes en management beleid, ben je echter ook dé cultuurdrager van je organisatie. Geef dus zelf het goede voorbeeld aan je personeel als het aankomt op gezonde werkgewoonten, communicatie en het respecteren van werk-privébalans.
Neem regelmatig rust en vakantie en wees transparant over dingen waar je tegen aan loopt. Door deze kwetsbaarheid te tonen, creëer je een cultuur waarbij openheid en begrip vanzelfsprekend is en zal je personeel hier een voorbeeld aan nemen.
#5: Investeer tijd en geld in wettelijke verplichtingen
Als ondernemer heb je ook wettelijke verantwoordelijkheden voor de gezondheid van je personeel. In de Wet verbetering Poortwachter is de verplichting voor werkgevers vastgelegd om medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen bij ziekte. Dat vraagt investering van tijd en geld. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat je onderneming is verzekerd tegen verzuim. Naast het dekken van loondoorbetaling bij zieke medewerkers, biedt een verzuimverzekering vaak ook hulp en ondersteuning. Denk aan arbodienst, verzuimpreventie zoals een spreekuur voor medewerkers en hulp bij re-integratie.
Hebben we het over het goed inregelen van je onderneming zodat er continuïteit is bij onverwachte situaties, dan kunnen we ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet onbenoemd laten. Deze verzekering beschermt je financieel bij arbeidsongeschiktheid door lichamelijke of psychische klachten. Dat zorg ervoor dat je onderneming stabiel blijft, zelfs als jij arbeidsongeschikt raakt. Wist je dat deze verzekering vaak ook een uitkering geeft bij zwangerschap?
Door aandacht te besteden aan al deze 5 aspecten creëer je een gezonde werkplek voor zowel je werknemers als voor jou. Het investeren in de gezondheid van jezelf en je personeel is niet alleen een sociale verantwoordelijkheid, maar ook een strategische keuze op de lange termijn.