Als je werkt als ondernemer is het slim om een financiële buffer te hebben voor de momenten dat je tijdelijk minder klanten en dus minder omzet hebt. Maar hoe hoog moet je financiële buffer zijn als ondernemer? Dat lees je hieronder.
Inhoud
Waarom is een financiële buffer belangrijk?
Zoals hierboven ook al kort werd toegelicht is het verstandig om een financiële buffer te hebben. Niet alleen als ondernemer, maar ook privé. Waarom? Omdat je nu eenmaal altijd te maken krijgt met financiële tegenslagen. Of je dat nu wil of niet. Daarom is het verstandig dat je altijd toegang hebt tot een spaarrekening, zodat je – als je tijdelijk minder klanten hebt of als je te maken krijgt met bijvoorbeeld wanbetalers – genoeg buffer hebt om je vaste zakelijke kosten te betalen en jezelf salaris uit te betalen.
Hoe hoog moet je financiële buffer zijn?
De hoogte van je financiële buffer als ondernemer is voor iedereen anders en dat heeft een aantal redenen. Elke ondernemer heeft namelijk te maken met andere kostenposten. Als je werkt als een freelance online marketeer, heb je op een computer na, weinig nodig. Terwijl als je een eigen restaurant hebt, heb je veel meer vaste kosten elke maand.
Het ligt er ook aan of je mensen in dienst hebt en hoeveel en wat voor een rechtsvorm je hebt. Hoe hoog je financiële buffer moet zijn als ondernemer is dus voor iedereen anders.
Hoe bereken je je financiële buffer?
Je financiële buffer kun je eenvoudig berekenen. Dit doe je door inzicht te creëren in je kosten. Als je werkt met een boekhoudprogramma of een kasboek, zie je in één oogopslag wat je maandelijkse kosten zijn. Het is verstandig om die kosten op te splitsen in vaste- en variabele lasten.
Zodra dat duidelijk is en je weet wat je vaste lasten zijn elke maand, kun je de hoogte van je financiële buffer berekenen. Voor ondernemers is het namelijk aan te raden om een financiële buffer voor minimaal zes maanden te hebben. Dat betekent dat je op je spaarrekening het bedrag dat je elke maand kwijt bent aan je vaste lasten keer zes doet. Dan weet je hoe hoog je financiële buffer moet zijn als ondernemer.
Vergeet de inflatie niet
Leuk zo’n bedrag op je rekening, maar houdt wel in je achterhoofd dat het geld dat je op je spaarrekening zet, steeds minder waard wordt door inflatie. Omdat het natuurlijk wel een hoog bedrag is, is het verstandig dat je er wel voor zorgt dat je op zoek gaat naar een spaarrekening die een enigszins goede spaarrente aanbiedt. Het overige geld kun je vervolgens het beste gaan investeren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld beleggen in indexfondsen, investeren in crypto, starten met pensioenbeleggen of investeren in vastgoed.
Daarnaast kun je te maken krijgen met lifestyle inflatie. Dat betekent dat je steeds meer uitgeeft naarmate je inkomsten stijgen.
De hoogste spaarrentes
Starten met zakelijk sparen? Er zijn veel bedrijven waar je een spaarrekening kan openen. Echter is het wel verstandig om te kijken of de desbetreffende aanbieder onder het depositogarantiestelsel valt. Zodat je zeker weet dat je geld tot een bedrag van €100.000,- verzekerd is.
Wil je spaarrente online vergelijken? Let daar dan wel goed op waar je de hoogste spaarrente krijgt.
Investeren als ondernemer
Naast het hebben van een financiële buffer, is het belangrijk om te investeren als ondernemer, want te veel geld op je zakelijke spaarrekening hebben staan is niet verstandig. Je kunt bijvoorbeeld starten met beleggen. Beleggen is voor de lange termijn en zorgt ervoor dat je geld uiteindelijk meer waard wordt over de lange termijn. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee en het is daarom verstandig om het alleen te doen met geld dat je kunt missen.