ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Beleggen voor beginners: 6 tips!

Beleggen is de laatste tijd erg populair. En dat heeft meerdere redenen. Onder andere vanwege het feit dat millennials opzoek zijn naar andere manieren om hun geld te stallen en het meeste rendement te behalen. Je wilt immers voorkomen dat je zuurverdiende centen minder waard worden. Daarom vind je in het artikel Beleggen voor beginners antwoorden op veel van je beleggingsvragen.

Hoe werkt beleggen, wat zijn de risico’s, waar moet je op letten qua kosten en welke beleggingsstrategie is slim om toe te passen? Maar ook via welke broker kun je het beste starten en wil jezelf aan het roer staan of wil liever begeleid worden. Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is beleggen? 

Voordat we de diepte induiken, leg ik eerst even kort uit wat beleggen is. Beleggen is een vorm van investeren met de verwachting dat de investering in de toekomst in waarde gaat toenemen. Oftewel dat je er een financieel voordeel uit kunt halen.

Je kunt beleggen in aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, vastgoed en obligaties. Je accepteert dat je geld tijdelijk minder waard kan worden door bijvoorbeeld een crisis of beursschommelingen. Aangezien beleggen voor de lange termijn is (lees: 10, 20 en zelfs 30 jaar), zijn beursschommelingen vaak acceptabel. Het geld kan dan op de lange termijn meer waard worden waardoor je een fijn vermogen kan opbouwen.

1. Hoe begin je met beleggen? 

Voor je start met beleggen, is het belangrijk dat je je eerst verdiept in de mogelijkheden en risico’s van beleggen. In dit artikel beleggen voor beginners leg ik stapsgewijs uit wat je moet doen als je wilt starten met beleggen. 

Waar wil je in investeren?

Voor je start, is het goed om uit te zoeken wáár je in wilt beleggen en wat je beleggingsdoel is. In wat voor bedrijven of sectoren wil je je geld stoppen? En waar beleg je voor? Lange termijn of toch korte termijn? Vervolgens maak je voor jezelf een afweging hoeveel risico je wilt lopen en via welke broker (beleggingsaanbieder) je wilt beleggen. Dit kan bijvoorbeeld via ABN AMRO of Brand New Day.

2. Beleggen in fondsen, ETF’s of individuele aandelen?

Als beginnende belegger, kan het verstandig zijn om te starten met beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen. Kort door de bocht: er bestaan twee soorten aandelen: aandelen in individuele bedrijven zoals Facebook, ABN AMRO en Heineken of aandelen in ETF’s (ook wel bekend als indexbeleggen). Daarnaast bestaan er allerlei beleggingsfondsen waar je je geld in kunt investeren. 

Beleggen in ETF’s

ETF’s (exchange-traded funds) kun je zien als een mandje vol met aandelen. Afhankelijk van de ETF waarvoor je kiest, heb je een mandje aandelen van bijvoorbeeld de 300 best presterende bedrijven in Europa, een mandje met aandelen van de 1000 beste tech bedrijven over de hele wereld of bijvoorbeeld een mandje aandelen met daarin 500 bedrijven die zich in de opkomende markten bevinden denk aan Azië, Rusland en Zuid-Amerika. Er bestaan talloze soorten ETF’s. Afhankelijk van je strategie, kies je ETF’s die daarbij aansluiten. 

Beleggen in een beleggingsfonds

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds belegt het geld van verschillende beleggers onder andere in allerlei verschillende bedrijven, landen of sectoren. Doordat het geld verspreid wordt over allerlei beleggingen, spreid je hiermee ook het risico wat maakt dat beleggingsfondsen geschikt zijn voor beginnende beleggers. 

3. Kies voor de juiste beleggingsstrategie

Als je gaat starten met beleggen, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste strategie. Tijdens het uitwerken van de strategie bepaal je je risicoprofiel, het doel van je beleggingen, de manier waarop je gaat beleggen en hoe lang je het geld kunt missen. Ook bepaal je wáár je in gaat beleggen: beleggingsfondsen, ETF’s of individuele aandelen. 

Actief vs. passief beleggen

Je kunt bijvoorbeeld actief beleggen. Dit betekent dat je wekelijks, dan wel dagelijks de markt scherp in de gaten houdt en regelmatig aandelen koopt, maar ook verkoopt. Actief beleggen is een stuk risicovoller dan passief beleggen. Je moet daarom wel goed weten wat je doet. Als je start met beleggen, is het slimmer om eerst meer feeling te krijgen met beleggen voordat je voor deze strategie kiest.

Passief beleggen is – zoals de naam het eigenlijk al zegt – een passieve manier van beleggen. Je koopt af en toe nieuwe beleggingen en verkoopt ze ook soms. Je kijkt af en toe naar je portefeuille, met als doel dat je vermogen groeit en dat het geld voor de lange termijn ‘vast’ zit in aandelen. 

Buy- & hold strategie

Eén van de bekendste en uit onderzoek gebleken ook de meest succesvolle beleggingsstrategieën, is de buy- & hold strategie. In het kader van beleggen voor beginners, past deze strategie daar goed bij. De buy- & hold strategie houdt in dat je elke maand voor een vast bedrag aandelen koopt of geld investeert in beleggingsfondsen en deze voor de lange termijn aanhoudt. 

4. Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je geld kan minder waard worden. Daarom is het belangrijk dat je als begint met beleggen, op de hoogte bent van de risico’s en dat je alleen maar geld belegt dat je kunt missen. Dat is de allerbelangrijkste tip voor beginnende beleggers. 

Als je wasmachine stuk gaat, moet je dat kunnen betalen van het geld op je spaarrekening. Het zou niet zo moeten zijn dat je je beleggingen moet verkopen om die wasmachine te kunnen betalen. 

5. Hoeveel kost het om te beleggen?

Beleggen brengt kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan transactiekosten bij het kopen en verkopen van aandelen, fondsen en ETF’s, maar ook eventuele kosten voor het gebruik van de broker (servicekosten). 

Voor je start met beleggen, is het slim om deze kosten in kaart te brengen. Sommige brokers zijn alleen interessant als je een kleine portefeuille hebt, terwijl andere brokers pas interessant worden als je een grote portefeuille hebt, omdat ze relatief duur zijn voor de kleine belegger.

Starten met beleggen

6. Via welke broker kun je beleggen?

Er bestaan in Nederland (en daarbuiten) heel veel soorten brokers. Brokers zijn eigenlijk een soort van tussenpersoon. Het is een platform waar je aandelen, fondsen, ETF’s en veel andere instrumenten kunt kopen en verkopen. Zonder broker kun je niet starten met beleggen. In het kader van beleggen voor beginners, is het uitzoeken van de juiste broker erg belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat je te maken krijgt met hoge (transactie)kosten. Je kunt beleggen via de groot banken. Daarbij kun je denken aan ING & ABN AMRO, maar DEGIRO en Brand New Day zijn over het algemeen ook erg populair, gebruiksvriendelijk én goedkoop.

Beleggen via ABN AMRO

Je kunt beleggen via je bank. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Bijvoorbeeld via ABN AMRO. Zij bieden drie vormen om zelf te beleggen: Zelf Beleggen Basis, Zelf Beleggen Plus en Begeleid Beleggen. Het is eigenlijk heel simpel. Met Begeleid Beleggen word je online begeleid in de keuze voor je doel, hoelang je wilt beleggen en het risico dat je wilt nemen. Je kiest zo een ABN AMRO Profielfonds die beheerd wordt door experts van ABN AMRO. Een ideale keuze als je je nog niet helemaal comfortabel voelt als beginnende belegger en online begeleiding zoekt. 

De voordelen

Het voordeel van beleggen via ABN AMRO is dat je kunt starten met beleggen vanaf €50,-. Dit betekent dat beleggen op deze manier toegankelijker wordt voor iedereen die wilt starten met beleggen. Je hebt namelijk geen godsvermogen nodig om aan de slag te gaan, maar wel de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier geld in beleggingen te stoppen. 

Zelf beleggen basis

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf te beleggen via ABN AMRO. Dat betekent dat jezelf aan het roer staat en zelf aandelen koopt en verkoopt. Je hebt zelf een strategie bedacht en gaat vervolgens aan de slag met het opbouwen van jouw eigen vermogen. Het voordeel hiervan is dat je bij ABN AMRO te maken hebt met lage kosten en je betaalt geen transactiekosten bij beleggingsfondsen. 

Beleggen via Brand New Day

Zelf beleg ik bij ABN AMRO en bij Brand New Day. Bij Brand New Day doe ik zowel aan pensioenbeleggen als normaal beleggen. Een reguliere beleggingsrekening waar ik elke maand automatisch €100,- naar overmaak. Ik ben een grote fan van Brand New Day vanwege hun lage kosten, gebruiksvriendelijkheid en de mooie dashboards.

Aan de slag!

Als je bovenstaande stappen van beleggen voor beginners hebt doorlopen, kun je aan de slag gaan met beleggen. Het is verstandig om zo snel mogelijk te starten met beleggen en de geldmachine aan te zetten, omdat geld tijd nodig heeft om te groeien. Idealiter zo’n 10, 15 à 30 jaar. Dus hoe eerder je begint, hoe eerder je hopelijk kunt genieten van je prepensioen. Of een dag minder werken. 😉 

Nieuwsgierig naar mijn beleggingen en wil je weten in welke fondsen ik beleg via ABN AMRO? In mijn artikel over mijn beleggingsportfolio lees je precies waar ik in beleg en hoe mijn portfolio eruit ziet.

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met ABN AMRO.


Dit artikel bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar ik deel alleen mijn eigen ervaring en kennis over financiële producten. In dit artikel beleggen voor beginners deel ik tips en tricks om te starten met beleggen, maar je moet jezelf altijd goed inlezen en weten wat je doet. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Waarom beginnen met beleggen? 6 redenen
Als belegger kan ik niet vaak genoeg benadrukken waarom het slim is om te beginnen met beleggen. Juist ook als je maar een klein bedrag...
Jezelf ontwikkelen op financieel gebied? 5 tips 
Als je je wilt verdiepen in de financiële wereld, word je omver geblazen door het aanbod. Er bestaan talloze boeken, media platformen, maar ook interessante...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF