Werken als freelancer is voor velen een droom. En dat is niet voor niets. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt en je hebt alle vrijheid van de wereld. Als je besluit dat het tijd is voor een spontane sabbatical kan dat. Er zitten ook nadelen aan werken als zzp’er. Zo moet je je eigen pensioen én allerlei verzekeringen regelen. Verzekeringen die normaal gedekt worden door je baas. Maar als zzp’er ben je eigen baas en moet je dit soort dingen zelf regelen. Om je een handje te helpen, vind je hier een checklist voor zzp’ers.
Inhoud
- Zakelijke rekening voor al je kosten
- Regel je eigen verzekeringen
- Zet geld opzij voor je oude dag
- Ga aan de slag met je eigen algemene voorwaarden
- De administratie is een dingetje
- Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
- Vergeet de belastingdienst niet
Zakelijke rekening voor al je kosten
Niets is zo onhandig dan je privé rekening gebruiken voor zakelijke doeleinden en andersom. Daarnaast is het zo dat je voor bepaalde dingen een zakelijke rekening nodig hebt. Stel je wilt een webshop beginnen met digitale producten, dan heb je daar een zakelijke rekening voor nodig. Knab is een bank die onder de zzp’ers geliefd is vanwege de lage kosten en de goede online(!) service.
Regel je eigen verzekeringen
Tja, niet het leukste gedeelte van werken als zzp’er, maar wel iets wat niet mag ontbreken op je checklist als je begint als zzp’er. Stel je werkt als freelance digital marketeer en je breekt je arm, dan kun je helemaal niet of niet meer 100% werken omdat je vaak veel tijd achter je computer spendeert. Heel vervelend dus, daarom is het aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Mocht je er nog geen hebben, deze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is de moeite waard om te bekijken.
Beroepsaansprakelijkheid, bedrijfsaansprakelijkheid
Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering, zijn er nog meer verzekeringen die belangrijk zijn als je werkt als zzp’er. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, maar het kan je de nodige hoge(!) kosten besparen.
Zet geld opzij voor je oude dag
Je bent jong en de wereld ligt aan je voeten, waarom zou je dan in hemelsnaam geld sparen voor je pensioen? Het lijkt misschien nog heel ver weg je pensioen, maar het is er sneller dan je denkt en je hebt meer geld nodig dan je denkt. Daarom is verstandig om je nú al te verdiepen in de mogelijkheden om te sparen voor je eigen pensioen.
Ga aan de slag met je eigen algemene voorwaarden
Dit is verrekte handig als je in een vervelende situatie terecht komt, maar ook om te voorkomen dat je in een vervelende situatie terecht komt. Stel je eigen algemene voorwaarden op en laat ze checken door iemand die er verstand van heeft. Met deze algemene voorwaarden kun je jezelf ook al een beetje indekken voor bepaalde risico’s. Dus zet dit maar snel op je checklist als je begint als zzp’er.
En een privacybeleid als je gegevens verzamelt
Wist je dat dit verplicht is sinds de GDPR in 2018? Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Facebook pixels, Google Analytics of een e-maillijst, verzamel je gegevens van personen en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.
De administratie is een dingetje
Dit is één van de belangrijkste punten op de checklist voor zzp’ers. De administratie. Zeker weten niet de leukste klus, maar wel een hele belangrijke klus. Niets is zo vervelend als je aan het eind van het kwartaal of van het jaar opeens last-minute je administratie moet doen. Dan zul je altijd zien dat je dingen vergeet.
Als je het echt een té helse klus vindt, kun je altijd nog besluiten om een accountant te vragen. Dit is ook op de hoogte van alle (nieuwe) regels.
Vergeet de belastingdienst niet
Leuk hoor, een factuur van 20K sturen voor een groot freelance project waar je een tijdje aan gewerkt hebt, maar vergeet niet dat een groot deel van de factuur direct naar de belastingdienst gaat. De BTW ben je namelijk sowieso al kwijt en daarnaast moet je ook belasting betalen over je omzet. Dus ga niet meteen al het geld uitgeven dat je op de rekening binnen hebt gekregen. Zet dit puntje maar heel hoog op je checklist zzp’ers. 😉
€
2 reacties
Goede tips! Ik besloot me onlangs eens te verdiepen in mijn oude dag (dat is echt iets dat je heel lang voor je uitschuift) en het viel me mee hoeveel je ervoor opzij moet zetten. Sterker nog, we bleken het al opzij te zetten. Dus misschien fijn om te lezen voor de mensen die er erg tegenop zien 🙂
Wat een handig artikel! Ik ben net begonnen voor mijzelf en dat is toch best wel lastig, omdat je met zo veel dingen rekening moet houden.