ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Depositoladder bouwen

Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met deposito sparen en een depositoladder te bouwen. Hoe dat precies werkt en waarom het bouwen van een depositoladder slim is, lees je hieronder.

Depositosparen: wat is dat?

Depositosparen betekent dat je geld tijdelijk vastzet in ruil voor een hoge rente. Een depositospaarrekening kun je bij de traditionele banken zoals ABN AMRO en ING openen. Grote kans dat zij niet de hoogste spaarrente aanbieden. Alternatieven in Nederland zijn Leaseplan Bank en NICB Direct. Daar kun je een gratis rekening openen waarmee je vervolgens deposito’s kan afsluiten. De rente die je daar krijgt is al een stuk hoger dan bij de traditionele banken.

Depositosparen in het buitenland

Wist je dat je bij banken buiten Europa vaak een hogere rente ontvangt? Daarom ben ik in januari 2024 gestart met depositosparen bij de Zweedse bank Klarna en Nordax. Ik heb mijn geld tijdelijk vastgezet in Zweden tegen een rente van ruim 3,5%.

Ook starten met depositosparen in het buitenland? Je opent gratis en snel een rekening via Raisin. Nadat je geverifieerd bent, kun je aan de slag en spaar- of depositorekeningen openen. Ook kun je via de website van Raisin precies zien waar je de hoogste spaarrente en hoogste deposito rente ontvangt.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder is – zoals het woord het al een beetje zegt – een opeenvolging van allerlei deposito’s. Stel je wilt een deel van je spaargeld – neem €1.500,- – tijdelijk vastzetten voor een jaar tegen 3,5%. Dan noem je dat een deposito. Als je meerdere deposito’s opent, kun je een depositoladder bouwen.

Dat werkt als volgt. Je opent vier deposito’s die allemaal een andere termijn hebben (zie het voorbeeld hieronder).

  • Deposito van 3 maanden
  • Deposito van 6 maanden
  • Deposito van 9 maanden
  • Deposito van 1 jaar

Zodra de deposito van 3 maanden vrijkomt, zet je het geld vast voor 1 jaar. Dit doe je vervolgens telkens zodra een deposito vrijkomt. Die vrijgekomen deposito zet je iedere keer vast voor een jaar. Door op deze manier een ladder te bouwen, komt er elke 3 maanden geld vrij. Zo heb je uiteindelijk vier deposito’s lopen die allemaal de looptijd hebben van 1 jaar, maar elke drie maanden komt er eentje vrij.

Mocht je dan toch opeens extra spaargeld nodig hebt vanwege een financiële tegenvaller, kun je dat geld gebruiken. Maar let op: gebruik alleen geld dat je over hebt en zorg dat je naast je deposito’s ook altijd nog een spaarbuffer hebt.

Niet beleggen, maar wel een hoog rendement

Wil je binnen nu en 5 jaar een huis kopen of een andere grote aankoop doen? Dan is het vaak niet interessant om te starten met beleggen. Simpelweg omdat je horizon te kort is. Depositosparen kan dan een mooie tussenweg zijn. Je krijgt een hoger rendement, maar het risico is relatief laag.

Nu de spaarrentes flink gestegen zijn, is het slim om uit te zoeken waar je de hoogste spaarrente krijgt (bunq biedt de hoogste rente aan: 2,46%) en waar je de hoogste rente krijgt op je deposito spaarrekening (NICB direct biedt de hoogste rente aan: 3,00%). Peildatum: 10 maart 2024.

Daarnaast is het ook een mooie tussenweg als je beleggen nog een beetje eng vindt, maar wel meer rendement wil behalen dan op een reguliere spaarrekening.

Mijn ervaring met depositoladder

In 2015 ben ik begonnen met depositosparen. Ik was op zoek naar manieren om meer rendement te behalen voor mijn spaargeld. Ik bouwde toen eenmalig een depositoladder via LeasePlan Bank en tot op de dag van vandaag doe ik nog steeds aan depositosparen. Ik vind het persoonlijk fijn om een mooie balans te hebben tussen het geld dat ik beleg en het geld dat ik spaar.


Ik ben geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is een depositospaarrekening?
Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een...
Depositoladder bouwen
Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met...
Zakelijk sparen-2
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF