Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Misschien niet voor iedereen het leukste onderwerp om je mee bezig te houden, maar wél heel belangrijk! Want als je straks ein-de-lijk met pensioen bent na al die jaren hard werken, is het fijn dat je er warmpjes bij zit. En dan is het prettig als je voldoende pensioen opgebouwd hebt om comfortabel te kunnen leven.
Maar hoeveel pensioen heb je nodig? En minstens zo belangrijk: hoeveel pensioen mág je opbouwen? Om daarachter te komen, moet je je jaarruimte berekenen. In deze blog leer je hoe je in een paar simpele stappen erachter komt hoe je je jaarruimte berekent en hoe je als zzp’er extra pensioen kan opbouwen.
Inhoud
Wat is jaarruimte?
Jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk (extra) pensioen op te bouwen. Als zzp’er is de hoogte van je jaarruimte afhankelijk van je winst in het voorgaande jaar.
Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel jaarruimte je in 2024 hebt? Dan moet je kijken naar je winst in 2023, vóór de ondernemersaftrek. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te rekenen. Zodra je de cijfers hebt, kun je online diverse tools gebruiken om snel te berekenen hoeveel jaarruimte je hebt. Zo weet je binnen een paar minuten hoeveel geld je belastingvrij opzij kunt zetten om (extra) pensioen op te bouwen als zzp’er.
Extra pensioen opbouwen
Als je weet wat je jaarruimte is, weet je ook hoeveel geld je per jaar opzij mag zetten om aanvullend pensioen opbouwen zzp. Afhankelijk van je horizon, kun je kiezen voor pensioensparen of pensioenbeleggen. Geld dat je in een pensioenpotje stopt, staat vast totdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Heb je nog een lange tijd totdat je met pensioen mag? Dan kan pensioenbeleggen meer opleveren dan pensioensparen.
Zelf ben ik ook zzp’er en duurt het nog meer dan 30 jaar voordat ik met pensioen mag. Daarom ben ik 5 jaar geleden begonnen met pensioenbeleggen. Elke maand leg ik een vast bedrag in, en aan het eind van het jaar stort ik nog een extra bedrag om optimaal gebruik te maken van mijn jaarruimte en de bijhorende belastingvoordelen. Zo voorkom ik dat ik een pensioengat oploop en zorg ik ervoor dat – als ik straks met pensioen ga – genoeg geld heb voor leuke dingen.
Een pensioengat wil je niet
Ben je zzp’er en heb je de afgelopen jaren weinig of geen pensioen opgebouwd? Dan is er een kans dat je een pensioengat hebt. Dat betekent simpelweg dat je minder pensioen opgebouwd hebt dan dat je zou willen of nodig hebt. Een klein pensioengat hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar als je een groot pensioen te kort hebt, is het belangrijk dat je in actie komt en je pensioen gaat fixen.
Hoe ontstaat het?
Een pensioengat ontstaat als je een weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Sinds 2023 is de jaarruimte verruimd van 13,3% naar 30%. De kans dat je elk jaar daadwerkelijk 30% van je winst opzijzet voor je pensioen, is misschien niet heel groot. Maar als je slechts een paar procent per jaar opzijzet voor je pensioen, bouw je waarschijnlijk te weinig pensioen op. Dit vergroot de kans op een pensioengat. En dat wil je voorkomen. Voor zzp’ers is dit vaak het enige pensioen dat ze opbouwen naast hun AOW. En van alleen AOW kun je waarschijnlijk niet het leven leiden dat je voor ogen hebt. Want als zzp’er is dit het enige pensioen dat je opbouwt naast je AOW. En van alleen AOW word je pensioen een beetje somber.
Jaarruimte berekenen
Zoals je hierboven al kort kon lezen, kun je als zzp’er heel eenvoudig je jaarruimte berekenen. Je hebt alleen je winstcijfers nodig voor de ondernemersaftrek van voorafgaande jaar om de jaarruimte van dit jaar te berekenen.
Heb je de afgelopen jaren geen of weinig pensioen opgebouwd? Goed nieuws! De niet gebruikte jaarruimte van de jaren ervoor noem je reserveringsruimte. En je mag tot 10 jaar terug je reserveringsruimte gebruiken. Ideaal. Zo kun je met terugwerkende kracht alsnog bouwen aan een goed pensioen voor later.