ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Leven van spaargeld? 4 tips

Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor elkaar te boksen. Is het je droom om ook ooit te kunnen leven van je spaargeld? Begin van klein. Creëer inzicht in je financiën, zoek uit waar je kan besparen, maar spaarpotjes inclusief spaardoelen aan. Is je spaarbuffer hoog genoeg? Dan kun je starten met jouw spaargeld aan het werk te zetten. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.

Zet je spaargeld aan het werk

Je geld op je betaalrekening laten staan is zonde. Dan krijg je namelijk geen rente. Het is veel slimmer om uit te zoeken waar je de hoogste spaarrente krijgt en daar je spaargeld tijdelijk te stallen voor je er iets anders mee gaat doen. Je wilt namelijk voorkomen dat je zuurverdiende geld minder waard wordt door inflatie.

Zodra je dat gedaan hebt, is het tijd voor het echte werk: rendement behalen zodat je van dat rendement op jouw spaargeld kan leven.

Leven van spaargeld? 4 tips

1. Start met beleggen

Beleggen is dé manier om van geld meer geld te maken. Het is een mythe om te denken dat je veel geld nodig hebt om te starten met beleggen. Je kan bij de meeste aanbieders als starten vanaf €50,-.

Bij beleggen is het belangrijk dat je goed verdiept in de mogelijkheden en de risico’s en dat je een duidelijk beleggingsdoel voor ogen hebt. Zo kun je voor jezelf bepalen waar je in wil beleggen en met hoeveel risico. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Want dan heeft het rente-op-rente effect langer de tijd om te groeien en wordt je vermogen meer waard.

Hoe pak ik het aan?

Zelf doe ik aan indexbeleggen via ABN AMRO en Brand New Day zoals je kon lezen in mijn beleggingsportfolio update. Elke maand leg ik een vast bedrag in op mijn beleggingsrekening. Het dividend (de winstuitkering) die ik ontvang, herbeleg ik. Maar op den duur wil ik dat geld gebruiken om van te leven.

Door te beleggen met mijn spaargeld, zorg ik dat het meer waard wordt, waardoor ik op den duur kan leven van mijn spaargeld omdat het simpelweg meer waard is geworden door het te beleggen.

2. Deposito sparen

Deposito sparen betekent dat je je geld tijdelijk vast zet tegen een hoge, vaste rente. Deposito sparen si vooral interessant als je op een relatief korte termijn (minder dan 5 jaar) het geld nodig hebt, maar meer spaarrente wilt ontvangen dan op een reguliere spaarrekening.

Bouw een depositoladder

Je kan het geld bij de meeste aanbieders vastzetten voor een halfjaar tot maximaal 5 jaar. Op de website van Raisin vind je een overzicht waar je op dit moment de hoogste spaarrente voor een deposito spaarrekening krijgt. Je kan er ook voor kiezen om een depositoladder te bouwen. Dan komt er elke drie maanden geld vrij. Hoe dat precies werkt, lees je in de blog over het bouwen van een depositoladder.

De rente die je ontvangt van jouw deposito’s kun je gebruiken als spaargeld om van te leven. Dit zal in het begin – als je net begint met deposito sparen – nog niet zoveel zijn. Maar hoe groter het bedrag wordt dat je telkens vastzet, hoe meer rente je ook ontvangt.

3. Investeren

Een andere manier om uiteindelijk te leven van je spaargeld is investeren. Investeer in vastgoed, start-ups of andere bedrijven waar jijzelf in gelooft. Geld investeren is risicovol. De kans is groot dat je (een deel) van je spaargeld verliest. Gaat het goed? Dan kun je ook heel veel geld verdienen en kan je uiteindelijk leven van je spaargeld.

Zelf spreid ik mijn kansen graag. Ik investeer een klein deel van mijn vermogen in start-ups voornamelijk in de food industrie. Dat doe ik via Scramble up. Een fijne manier om te investeren in start-ups.

4. Eigen bedrijf opzetten

Ondernemen is ook een manier om een spaarbuffer op te bouwen door al het geld dat je verdient met je bedrijf. Dat geld kun je vervolgens gebruiken om te beleggen en/of te investeren zodat je uiteindelijk kan leven van je spaargeld.

Een eigen bedrijf opzetten gaat niet over een nacht ijs. Het kan best even duren voor je geld verdient. Daarnaast is het slim om eerst uit te zoeken of het ondernemerschap wel bij je past, want ondernemen is niet voor iedereen weggelegd.


Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Review Mintos 2025 | Mijn ervaring met investeren 
Eén van mijn financiële doelen voor 2025 is 10% van mijn investeringen, investeren in risicovollere beleggingen. Dat is ook de reden dat ik in 2024...
Waarom beginnen met beleggen? 6 redenen
Als belegger kan ik niet vaak genoeg benadrukken waarom het slim is om te beginnen met beleggen. Juist ook als je maar een klein bedrag...
Jezelf ontwikkelen op financieel gebied? 5 tips 
Als je je wilt verdiepen in de financiële wereld, word je omver geblazen door het aanbod. Er bestaan talloze boeken, media platformen, maar ook interessante...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF