Je kunt werken als freelancer, maar je kunt ook werken als interimmer. Toch is de term ad interim of interimmer niet zo bekend, terwijl het als freelancer wel een hele waardevolle manier is om bij (grote) bedrijven in de keukens te kijken, veel kennis te vergaren én veel declarabele uren te maken. Ook niet geheel onbelangrijk. Nieuwsgierig wat een ad interim opdracht is? Lees snel verder.
Inhoud
Werken als freelancer
Zowel als freelancer als al imterimmer werk je op freelance basis. Als ‘normale’ freelancer heb je vaak veelal verschillenden klanten. Neem als voorbeeld een content marketeer. Je hebt een mooie website gebouwd waar je je diensten aanbiedt en helpt andere ondernemers met hun content voor social media. Grote kans dat je meerdere bedrijven helpt als content marketeer.
Werken als interimmer
Als je als interimmer bij een bedrijf aan de slag gaat, betekent dat dat je vaak voor een hoog aantal uur per week aan het werk gaat. Vaak zijn het meer dan 24 uur per week voor een bepaalde periode, maar meestal is het fulltime. Dat betekent dat je dedicated bezig bent voor één opdrachtgever. Het zijn ook vaak de grotere bedrijven die een interimmer inhuren. Dat betekent dat je ook veel kunt leren van deze bedrijven, ze serieuze budgetten hebben en bovenal goed betalen.
Hoe werkt een interim opdracht?
Als je besluit aan de slag te gaan met een interim opdracht, ga je vaak voor minimaal drie, zes of negen maanden aan de slag en grote kans dat het ‘contract’ nog een keer verlengd wordt. Een jaar is de gemiddelde duur van een ad interim opdracht. Maar dat betekent ook dat je minimaal drie maanden fulltime (als je daarvoor kiest) declarabel bent.
Stel je voor dat jouw uurtarief als content marketeer €65,- ex. BTW per uur is, dan kun je in drie maanden tijd als je 40 uur per week werkt, €34.320,- ex. BTW verdienen. (o.b.v. 22 werkdagen per maand). Lekker cashen is het wel. De kans dat je 100% declarabel bent als je als freelancer voor meerdere klanten werkt is klein.
Facturen sturen van meer dan 10K
Eén van de voordelen van werken als interimmer, is dat je torenhoge facturen kunt sturen. En eerlijk is eerlijk, daar krijg je een kick van. Vergeet wel niet dat de belastingdienst een groot deel van het geld krijgt, maar alsnog kun je goed cashen als je een paar jaar als interimmer werkt.
Waar kun je interim opdrachten vinden?
Wil je ook aan de slag als interimmer, maar heb je geen idee waar je deze opdrachten kan vinden? In deze blog vind je een overzicht van alle interim platformen die op dit moment actief zijn in Nederland.
Zie je een interessante opdracht? Dan kun je vaak via een recruiter een korte motivatiebrief en je C.V. aanleveren. Ook geef je aan wat je uurtarief is. Vervolgens bepaalt de recruiter of hij of zij je wil voorstellen aan de klant (jouw potentiële opdrachtgever). Als dat het geval is, mag je op gesprek komen. Vaak heb je 1 of 2 gesprekken voor interim opdrachten.
Maak een killer van een C.V. en motivatiebrief
Tip: wil je meer kans maken? Zorg dan voor een gelikt C.V. met daarin heel concreet je werkervaring en skills die je opgedaan hebt. Je C.V. en je korte motivatiebrief zijn namelijk dé manier om jezelf te verkopen. Want op basis van deze informatie wordt bepaald of je wel of niet op gesprek mag.